Ondersteunen van beroepsopleidingen in Manyoni-Singida, Tanzania
Manyoni-Singida, Tanzania

Het klooster van de Paters van het Kostbare Bloed in Manyoni heeft zijn werkplaats omgevormd tot een erkend centrum voor beroepsopleidingen.

Het opleidingscentrum wil (i) de kwaliteit van de opleidingen verder verbeteren door aanschaf van extra apparatuur en gereedschappen; (ii) de toegankelijkheid van de opleidingen verbeteren door arme studenten uit de omliggende dorpen fietsen ter beschikking te stellen om naar school te kunnen gaan; (iii) studenten stageplaatsen aanbieden om praktijkervaring op te doen waarmee ze makkelijker werk kunnen vinden; en (iv) studenten na succesvol afsluiten van hun studie een set gereedschappen meegeven die ze nodig hebben om een eigen bedrijfje te kunnen starten. Dit hele pakket aan interventies kost TZS 13 miljoen. Het opleidingscentrum heeft TZS 2 miljoen beschikbaar om de praktijkstages te organiseren en te begeleiden en heeft de Van Doorn Stichting gevraagd om de resterende TZS 11 miljoen (ongeveer 4500 euro) te financieren. We zijn op zoek naar sponsors om dit project te kunnen realiseren!

Doelbedrag: € 4.500

Ingezameld: € 4.500

Sponser: Stichting Overal Nijmegen

Projectinformatie
De situatie

De kloosterwerkplaats bevindt zich in het Manyoni district – Singida regio en biedt beroepsopleidingen aan jongeren in de regio. Singida ligt centraal in Tanzania tussen de hoofdstad Dodoma en het Victoria-meer. De regio is grotendeels ruraal en 95% van de bevolking vindt een bestaan in de landbouw en veehouderij. Meestal zijn dit kleine boerderijtjes waar net genoeg wordt geproduceerd voor eigen gebruik. Formele werkgelegenheid is schaars. De meeste mensen werken in de informele economie en hebben een eigen (agrarisch) bedrijfje. Landbouw vertegenwoordigt 60% van het totale inkomen van de regio. Andere belangrijke productieve sectoren zijn veeteelt, mijnbouw en handel.

De sociaaleconomische situatie in Singida is redelijk positief. In vergelijking met landelijke gemiddelden is er minder kindersterfte en kraamvrouwensterfte en is er meer gezondheidzorg beschikbaar per hoofd van de bevolking. Wat betreft onderwijs heeft de regio echter een achterstand. Er is een tekort aan basis- en voortgezet onderwijs in vergelijking met het landelijke gemiddelde.

Het belang van het project

De economie van de regio Singida is overwegend ruraal. Meer dan 95% van de bevolking voorziet in zijn levensonderhoud door zelfvoorzienende landbouw of veehouderij. Er is onvoldoende basis- en voortgezet onderwijs beschikbaar in de regio. Een kwart van de bevolking (25,6%) is analfabeet. Werkloosheid en analfabetisme zijn de belangrijkste oorzaken van sociaaleconomische problemen waarmee de gemeenschap wordt geconfronteerd.

Onderwijs is in elke samenleving een fundamentele voorwaarde voor sociaaleconomische ontwikkeling. De overheid heeft een programma voor volwasseneneducatie gelanceerd om analfabetisme terug te dringen, maar door de beperkte middelen zijn de resultaten ook beperkt gebleven. Er zijn maar weinig instellingen in de regio die beroepsopleidingen aanbieden terwijl er wel degelijk vraag is naar vakmensen. Doel van het project is om jongeren de kans te geven een goede vakopleiding te volgen waarmee ze werk kunnen vinden of een eigen bedrijfje kunnen starten zodat ze zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

De uitvoerende organisatie

De Paters van het Kostbare Bloed in Manyoni hebben in 1973 een werkplaats gebouwd, waar meubels voor de missie werden gemaakt en hun voertuigen werden onderhouden. Geleidelijk deden steeds meer leerlingen uit de regio vakkennis op in deze werkplaats en groeide die uit tot een erkend opleidingscentrum.

De doelstellingen van het centrum zijn om beroepsopleidingen te bieden; geavanceerde technologie zoals zonne-energie te promoten; jongeren perspectief te bieden op een beter leven; en werkloosheid en armoede te verminderen.

In 2023 heeft VAI (Vraag en Aanbod International) dit opleidingscentrum voorzien van gereedschappen en machines voor computercursussen, kleermaken, timmerwerk en meubel-maken en automechanica. Sindsdien zijn deze opleidingen aanzienlijk verbeterd. Het centrum heeft ondertussen 6 leslokalen, 5 werkplaatsen en 12 gekwalificeerde leerkrachten. Het centrum had de afgelopen vijf jaar in totaal 1450 studenten, min of meer gelijk verdeeld over de opleidingen voertuigmechanica; elektrische installaties en zonne-energie; metaalbewerking, kleermaken, timmerwerk en meubel maken.

Het beoogde projectresultaat

Beroepsopleidingen zijn cruciaal bij het bestrijden van armoede, omdat ze jonge volwassenen in staat stellen om een baan te vinden of zelf een bedrijfje te starten waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

De kloosterwerkplaats is een erkend beroepsopleidingscentrum en biedt een uitgebreid scala aan korte en lange cursussen in metaalbewerking, motortechniek, elektrische installaties en zonne-energie, timmerwerk, meubel maken, en kleermaken.

Het project is erop gericht om de kwaliteit van de beroepsopleidingen verder te verbeteren; om de toegankelijkheid van de opleidingen te verbeteren voor studenten uit omliggende dorpen; en om zelfstandig ondernemerschap en zelfredzaamheid te bevorderen door stageprogramma’s en starterstoolkits.

Dagelijks vervoer vanuit de omliggende dorpen om lessen te volgen en naar de stageplek te reizen is voor veel arme gezinnen niet te betalen. Daarom stelt het project fietsen ter beschikking aan cursisten die dat nodig hebben.

De 180 studenten die aan het trainingscentrum hun opleiding volgen, zullen profiteren van de verbeterde kwaliteit van de opleidingen, en de ondersteuning om na de opleiding werk te vinden of zelfstandige ondernemer te worden. Daarnaast zullen ongeveer 16 kansarme studenten uit omliggende dorpen toegang krijgen tot de opleidingen (door fietsen ter beschikking te stellen).

Duurzaamheid

Het trainingscentrum wordt gesubsidieerd door de RC Mission en de studenten betalen lesgeld om de kosten voor trainingsmaterialen te dekken. De producten en diensten die tijdens de training worden gemaakt, worden lokaal te koop aangeboden en genereren inkomsten voor het trainingscentrum.

Studenten uit zeer arme gezinnen kunnen nauwelijks lesgeld betalen en het trainingscentrum zoekt naar manieren om hun training te subsidiëren, bijvoorbeeld door fietsen ter beschikking te stellen aan studenten die de dagelijkse transportkosten om de lessen bij te wonen niet kunnen betalen.

De benodigde fondsen

De totale kosten van het project worden geraamd op TZS 13 miljoen. Dit omvat apparatuur en gereedschappen die nodig zijn om de kwaliteit van de opleiding te verbeteren en afgestudeerden te voorzien van starterstoolkits; het aanbieden van stageplaatsen bij lokale bedrijven om praktijkervaring op te doen; de aanschaf van fietsen om arme jongeren uit omliggende dorpen in staat te stellen de lessen en het stageprogramma te volgen. Het opleidingscentrum heeft TZS 2 miljoen beschikbaar om de praktijkstages te organiseren en te begeleiden en heeft de Van Doorn Stichting gevraagd om de resterende TZS 11 miljoen (ongeveer 4500 euro) te financieren.